2010-luvun vieheet

2010-luvun työkalut

Buster Jerk ja Storm-pehmo, siinä lyhykäisyydessään tämän päivän
 haukipakin pakolliset.

Pistimme pitkästä aikaa äänestämällä haukityökalut paremmuusjärjestykseen. Tuomas Kyrön Mielensä pahoittajan sanoin; kyllä ei mahdu Nilsu tai Bomber enää listalle. Klassikoista vain Zalt kapusi palkintosijalle, viidenneksi. Turpalevyvaappujen aikaan Zalt oli vähän niin kuin turpalevyvaaput ja nyt jerkkien aikaan se on kuitenkin vähän niin kuin jerkki. Viehe, jolla on oma uintiliike ja jolle silti saa tehtyä oman käsialan. Vain Zalt on vanhoista mestareista kestänyt ajan ja hauen hampaita.

Buster Jerk ylivoimainen ykkönen

Vuoden 2005 äänestyksessä Buster Jerk kapusi jo kertaalleen ykkössijalle. Tämä kohtuullisen helppokäyttöinen, ensimmäisiin jerkkeihin verrattuna järkihintainen ja majesteettisella värikartalla varustettu muovikapula kahmi nyt ylivoimaisen voiton. Se mahtui lähes jokaisen äänestykseen osallistuneen listalle. Lähes puolet kirjasi äänensä Shallow-mallille, mutta koska se on uintisyvyyttä lukuun ottamatta perusmallin kanssa samanlainen, laskimme äänet yhteen.

Busterin väreistä ykköseksi kohosi maineikas Paskasärki (C041). Kaksi seuraavaa sijaa menivät tasaäänin Nemolle (C031) ja Papukaijalle (C038). Seuraavana perässä hiihtelivät Kusiahven (C026) ja Jeppan (C192). Kaikkiaan ääniä sai 23 eri väriä, mikä on huikea luku, sillä harvan haukivieheen värikartassa on yhteensäkään niin monta eri väriä.

Vasemmalla Freestyler (Arctic Char eli “Rautu”) ja oikealla Buster (“Paskasärki”)

Freestyler, missä oot?

Kakkoseksi kipusi ehkä hieman yllättäen Savage Gearin vaatimattomasti potkiva Freestyler-jerkki. Tämä muodoltaan lähes pyöreä ja hauskasti keikkuva pötkylä sopii erityisesti varhaiseen kevääseen ja myöhempään syksyyn. Ja niinä aikoina se pyytää erinomaisesti, eihän se muuten olisi kivunnut kakkoseksi selvällä kaulalla. Freestylerin huonoin puoli on, että Savage Gear on lopettanut sen valmistuksen. Muutama innokas suomalainen ei siis riittänyt pitämään tätä erikoisjerkkiä hengissä.

Hannu Roos, Freestyler ja nätti syyshauki

Freestylerin väreistä ykköseksi äänestettiin vihreäselkäinen rautuväri Arctic Char. Kakkoseksi tuli paskasärkiklassikko Dirty Roach ja kolmoseksi puna-oranssi-keltainen ja mustaraitainen Golden Ambulance. Jokseenkin kaikki värit saivat ainakin yhden äänen.

Kumiset sisarukset Suspi ja Sirpa

Suspia eli Storm Suspending WildEye Swim Shadia hehkutettiin viime vuosikymmenen puolella vuosisadan haukivieheenä. Onhan sillä toki saatu mm. aiempi Suomen ennätyshauki, joten ei hehkutus ainakaan pahasti mene metsään. Suspi ei noussut aktiivikalastajien ykkösvalinnaksi tässä äänestyksessä, mutta vastaavasti sen käyttäjäkunta kokonaisuutena on selvästi jerkkejä laajempi. Suspi on tehokas ja helppokäyttöinen haukiviehe, joka kalastaa kaikenkokoista haukea heitä ja kelaa -kalastuksellakin.

Sirpa eli Storm Seeker Shad on Suspin sirppipyrstöversio. Se on hiukan Suspia raskaampi ja iso pyrstö tekee hahmosta Suspia suuremman. Suspi on kaksikosta vanhempi ja suositumpi, mutta haukiseuralaisten äänestyksessä Sirpa vei kuitenkin voiton. Erillisinä sijoitukset olivat siis kolmas ja neljäs, ja äänet yhteen laskien kumikaksikko olisi noussut kakkoseksi.

Suspi (ylh.) ja Sirpa ovat Stormin huippusuosittuja pehmoja. Ykkösväri on RHC eli “Pumu”

Väreistä kummankin kumin ylivoimainen ykkönen on Red Hot Chili (RHC) eli “Pumu”. Sirpan kakkossija meni tasapistein ruskehtavalle ahvenvärille Perch (P) ja fluorikeltaiselle tiikerivärille Chartreuse Demon (CD). Suspin jaetulle kakkossijalle nousivat sinisävyiset värit Crystal Parrot (CPT) ja Blue Shad (BSD) sekä jo kartasta poistunut luonnonkeltainen tiikeriväri Yellow Tiger (YETG).

Zalt porskuttaa

Zalt siis nousi viidennelle sijalle ja on ainoa klassikko, joka nykyisin mahtuu aktiivihauestajien ykkösketjuun. Ja nimenomaan uppoversiona. Erityisesti vanhat “sauma-Zaltit” nousivat koviin hintoihin muutamia vuosia sitten, mutta nyt pahin buumi on takana ja niitä saa taas kohtuullisen hintaan. Mutta yhtä lailla hauet purevat uusia saumattomia Zalteja.

Väriäänestys ei tuottanut suuria yllätyksiä. Siniselkäinen, pinkkikylkinen ja mustaraitainen Esset sekä keltainen ja mustaraitainen Tiikeri nousivat jaetulle ykköstilalle. Yhden äänen päähän jäi sinivihreä legenda Furusund. Yhteensä 20 eri väriä sai ääniä, joten Zaltti kuin Zaltti tuntuu kelpaavan hauelle.

Jion musta hevonen

Haukiseuralaisen Janne Ovaskan Jio Erkki on käsityöjerkeistä selvästi suosituin. Nämä asiallisen hintaiset ja toimivat jerkit eivät hätyytelleet äänestyksen terävintä kärkeä, mutta pisteet riittivät jokerikorttiin. Väreistä ylivoimainen suosikki on fluoripuna-musta Leppis.

Kun Freestyleria ei käytännössä enää saa kuin käytettyjen markkinoilta, voidaan siis ingressin mukaisesti todeta, että erityisesti suurta haukea ja erityisesti viileinä vuodenaikoina kalastava tarvitsee Buster Jerkin ja Stormin pehmon, joko Suspin tai Sirpan oman makunsa mukaan. Jos sen lisäksi haluaa rasiaansa yhden klassikon, se on seuralaisten mielestä Zalt. Ja sitten jos haluaa hifistellä, hankitaan vielä jatkoksi yksi käsityöjerkki, esimerkiksi Leppis-Jio.

Perinteitä kunnioittavalle Zalt (vas.) ja hifistelijälle hieno käsityöjerkki Jio

Niko Satto