Harrin Haukipuuro

Tarvikkeet:

Hauki ei ehkä ole Thaimaan yleisin soppakala mutta Tom Yum -mausteseos on sen kanssa hyvää pataa. Keittopussin takasivun vinkeistä poistuivat siipikarjan lisäksi katkaravut, turhan hankalia pyydettäviä heittokalastajalle. Ehdotetuista ainesmääristä syntyy neljän hengen puuro keskikovaan nälkään ja jotain jää seuraavaksi päiväksikin. Kahden hengen kevytlounas syntyy kun jaat määrät kolmella.

Varaa operaatioon viiden litran kattila ja seuraavat tarvikkeet:

1,5 kg haukea
1,2 l vettä
1,2 litraa kookosmaitoa
3 ps Tom Yum Lemongrass -sekoitusta
1 ps lasinuudeleita
4-6 tomaattia
Tabascoa

Nestettä tarvitaan yhteensä 2,4 litraa. Standardiversiossa puolet vettä ja puolet kookosmaitoa (= 3 purkkia). Kookosmaito poistuu helpommin purkista jos sitä lämmittää hieman ennen avaamista.

Valmistus:

Lämmitä vesi kiehumispisteeseen ja kaada kookosmaito sekaan. Ravista kattilaan kolme pussia Tom Yum Lemongrass -sekoitusta. Nosta lämmöt takaisin lähelle kiehumispistettä.

Leikkaa noin 1,5 kiloa mahdollisimman vähäruotoista haukea pikkusormen muotoisiksi suikaleiksi. Jos tavara syntyy pikkupuikkareista, ei y-ruodoista tarvitse olla huolissaan. Sijoita hauki kattilaan. Lämmittele haukisuikaleita kunnes ne jäykistyvät ja muuttuvat valkoisiksi. Laske levyn lämpöä reilunpuoleisesti.

Leikkaa neljästä kuuteen tomaattia ohuiksi siivuiksi ja heitä kattilaan.

Tässä vaiheessa ulkopuolinen tarkkailija kutsuisi kattilan sisältöä vielä keitoksi. Seuraa reseptin käännekohta. Puristele vermisellit eli lasinuudelit pieneksi murskaksi ja pudottele niitä kattilaan kourallinen toisensa jälkeen. Noin kuuden laajan kourallisen jälkeen alkaa keiton viskositeetti muuttua. Poista lämmöt liedeltä ja jätä panos hautumaan kannen alle noin kaljan mittaisen tauon ajaksi.

Tauon puolivälissä voi puuroa terästää sopivalla määrällä tabascoa. Jos ruokakunta on jo valmiiksi hyvällä tuulella, voi lisäpotkua lorauttaa melkoisen määrän. Avustavan maistajan käyttö määrän arvioinnissa on kuitenkin suotavaa.

Puuro syödään äänekkäästi ryystäen ja ihastuneita huudahduksia päästellen. Jos jotain jää yli, kannattaa kokeilla puuron jäähdyttämistä ja tarjoilemista kylmänä alkupalana. Toimii erinomaisesti ja jakojäännöksen voi vielä tämän olomuodon jälkeenkin lämmittää uusiopuuroksi.

Kevytversio kenttäolosuhteisiin:

Jätä kookosmaito ja lasinuudelit pois. Tomaattejakaan ei välttämättä tarvita. Puuron sijasta syntyy tiukasti maustettu kirkas haukikeitto.