Jerkkivälineet

Jerkkivälineet

 

 

Käsialavieheiden käyttö iski suomalaiseen hauenkalastukseen kuin miljoona volttia. Jerkkaus muuttui muoti-ilmiöstä ilmiöksi. Se asetti uusia haasteita kalastusvälineille, sillä ihan kaikilla välineillä ei jerkkaus onnistu.Jerkkaukseen on kehitetty omat välineet, mutta normaaleilla tukevilla hauenkalastusvälineillä voi heittää ja uittaa jerkkiä huoletta. Kymmenien tai satojen eurojen sijoitus ei ole järkevää ainakaan harrastuksen alkuvaiheessa.

Vavat

Normaali jerkkivapa on 6-6,5 jalan eli 180-200 sentin pituinen. Lyhyt vapa helpottaa jerkin uittamista, sillä lyhyillä ja napakoilla painalluksilla saadaan jokaiseen jerkkiin kalaa kiinnostava uinti.

Aihion tulisi olla kokotoiminen, jolloin vavassa on myös väsytysominaisuuksia isolle kalalle, lyhyt ja jäykkä vapa kun hoitaa yleisesti ottaen huonosti vavan tärkeimmän tehtävän eli väsytyksen. Jäykkyys lisää kalan karkaamismahdollisuuksia.

Koska kaikki isoille jerkeille sopivat vavat ovat jäykkiä, ei vavan toimintaa pysty perinteisellä tavalla vapaa kaupassa koevatkaamalla kunnolla selvittämään. Kannattaa kysellä kokeneemmilta jerkkaajilta vapojen tarkkoja ominaisuuksia ja myös kokeilla niitä, jos mahdollista.

Normaalin heittokalastusvavan valinnasta jerkkivavan valinta poikkeaa myös tasapainon suhteen. Pitkä päivä on kevyempi heittää hieman etupainoisella vavalla. Koska jerkkiä uitettaessa vapaa pidetään yleensä alaviistossa asennossa, vapa saa olla aavistuksen etupainoisempi kuin tavallinen heittovapa.

Hyvän vavan ominaisuudet:

- kokotoimisuus
- voima
- lievä etupainoisuus
- riittävä jousto

Kelat

Jos aikoo heittää jerkkiä enemmänkin kuin silloin tällöin, tulee kelaksi valita ehdottomasti hyrräkela. Avokelalla painavien uistinten heitto ei ole mielekästä. Jerkkauksen kokeilu kyllä onnistuu avokelallakin, mutta ei varsinainen harrastaminen. Aktiivikäyttäjien yleisin jerkkikela on nykyisin matalaprofiilinen hyrräkela.

Jerkkikelassa tulisi olla kohtuullisen nopea sisäänkelaus, eli välityksen on syytä olla 6,0:1 tai sitä suurempi. Useimmissa matalaprofiilihyrrissä onkin nykyisin vähintään tuo kuutosen välitys. Myös puolan halkaisija ja kelalla olevan siiman määrä vaikuttavat kelausnopeuteen; mitä suurempi halkaisija, sitä nopeammin siimaa tulee sisään. Useimmat jerkit tekevät sivuliukuja ja nopealla välityksellä löysä siima on nopeampi kelata sisään. Kireä siima myös lisää kontrollia vieheeseen ja kalastaja tuntee yhä useamman tärpin.

Painavia uistimia heitettäessä myös kelan rakenne joutuu kovemmalle rasitukselle. Usein puhutaan, etteivät pelkästään IAR-laakerilla (Instant Anti Reverse, täysin takaliikkeettömästä kammesta huolehtiva neulalaakeri) varustetut takasalvattomat kelat kestä jerkkikalastusta rikkoontumatta. Puheista huolimatta kyseinen laakeri on harvalta ihan oikeasti rikkoutunut, vaikka se monilla onkin ns. ‘päästänyt läpi’ eli pyörinyt nykäyksen yhteydessä väärään suuntaan. Silloinkin syy löytyy usein laakerissa käytetyistä vääristä voiteluaineista. Parhaiten laakerin voiteluun soveltuu hyvin kylmää kestävä voiteluaine.

Kovassa rynkytyksessä IAR saattaa kuitenkin heikoimpana lenkkinä pettää ja päästää siiman juoksemaan vapaasti puolalta. Silti kyseisen laakerin olemassaolo ei tee kelasta jerkkaukseen sopimatonta. Kuitenkin kelan kestävyyttä ja luotettavuutta haettaessa IAR-laakerin kunto kannattaa tarkistaa. Ehkä myös hankkia kela, jossa IAR-lisäksi on perinteinen takasalpa varmistuksena. Kelan voi myös takasalvata itse.

Toinen kuuma kysymys on ollut se, kummalla kädellä kelataan. Käytännössä kyseessä on jälleen pitkälti makuasia eikä sillä kannatakaan liikaa päätään vaivata. Vinkiksi ensimmäistä kelaa ostavalle voi todeta, että kannattaa ostaa samalta puolelta kelattava kela mitä aikaisemminkin on tottunut kalastuksessaan käyttämään. Tällöin kalastuksen rytmin löytäminen on nopeampaa ja vieheen uiton oppiminen helpompaa.

Myös kampeen ja kammennuppeihin kannattaa kiinnittää huomiota. Huonot nupit alkavat ärsyttää nopeasti ja pienestä tai liukkaasta nupista saattaa ote livetä juuri kun se iso iskee.

Hyvän kelan ominaisuudet:

- omaan käteen parhaiten istuva koko
- vähintään 6,0:1 välitys
- kestävä IAR; joko hyväksi tunnettu tai takasalvalla varmistettu IAR
- hyvät kammennupit

Siima

Siimaksi jerkkikelalle valitaan ehdottomasti monikuitusiima, jonka etuna monofiiliin verrattuna on venymättömyys. Venymättömyys voimistaa vieheen uittoa nyittäessä ja pitää tuntumaan vieheeseen koko ajan hyvänä. Nämä asiat ovat erittäin tärkeitä juuri jerkkejä uitettaessa. Paksuutta siimalla saa olla riittävästi. Esimerkiksi paksuuksilla 0,28-0,41 kalastettaessa ei ole kovin suurta pelkoa siiman yllättävästä katkeamisesta ja vieheitä voi myös repiä ronskimmin irti ruovikosta tai pohjasta.

Siiman värillä on merkitystä. Helposti näkyvää siimaa on helpompi seurata. Venekavereiden on helpompi nähdä toistensa siimat, jolloin siimojen sekaantumisriski vähenee ja kalastus on mukavampaa. Näkyvästä siimasta voidaan myös havaita heikotkin tärpit, jotka ei vavassa tunnu.

Hyvän siiman ominaisuudet:

- vahva
- joustamaton
- näkyvä väri

Siimanjatkeet eli perukkeet

Osa jerkeistä vaatii jäykän perukkeen ja harvassa jerkissä notkeasta perukkeesta on erityistä etua. Niinpä valtaosa jerkkaajista käyttää nimenomaan jäykkiä jerkkiperukkeita, jotka yleensä ovat titaanista valmistettuja.

Jerkkiperukkeen minimipituus on 20 senttiä, mutta osa käyttää jopa puolimetrisiä perukkeita. Tyypillisin pituus lienee noin 30 senttiä.

Lukkojen ja leikareiden on syytä olla reilun kokoisia ja kestäviä, sillä painavia jerkkejä heitettäessä järeydestä ei ole haittaa, mutta liian hentojen partikkeleiden kanssa tulee yleensä ongelmia. Lukot eivät kestä tai paksulenkkisiä jerkkejä ei saa pujotettua niihin.

Janne Sullström