Eka heittohauki

Metrihauet ovat hienoja ja suhteellisen harvinaisia kokemuksia. Mutta ne eivät ole ainoita huippuelämyksiä, joita hauenkalastus kykenee parhaimmillaan tarjoamaan. Niinpä olikin erityisen mahtavaa olla veneessä opettamassa avokelalla heittämisen alkeita kahdeksanvuotiaalle uudelle kalakaverilleni pikkuneiti Olgalle. Noin viisi heittoa meni uuteen kalastusmetodiin totutellessa ja sen jälkeen heitot alkoivat suuntautua oikeaan kalastussektoriin varmasti kuin vanhalta tekijältä. Ja kuinka ollakaan hänen elämänsä kymmenes heitto avokelalla suuntautui keskelle ottikaislikon kärkeä. Tai itse asiassa vielä parempaa, puolimetriä kaislikon sisään. Samalla kun kehuin Olgalle täydellistä heittoa, Olga sanoi että onki tuntui jotenkin erikoiselta. Ja kuinka ollakaan ensimmäinen (410 gramman) hauki oli kiinni keltaisessa kalajigissä. Kymmenennellä heitolla. Ihailtavan nopeaa oppimista! Meillä molemmilla oli ratkiriemukas fiilis, mutta annetaanpa kalastajattaren kertoa ensimmäisestä heittokalastushauestaan ihan omin sanoin:

”Mä heitin sen virvelin suoraan keskelle kaislikkoa. Sitten kaislikot alko taipuilemaan ja ekana mä luulin että mä saan vaan kaislikon. Ja sitten mä huomasinkin että se on hauki ja sitten mä sain sen. Sitten me vietiin se kotiin ämpärissä ja sitten äiti tappoi sen. Sitten me eka perattiin se ja sit me syötiin se. Ja se maistui hyvältä. Loppu”.

Olgan hauki eka hauki
Olgan hauki eka hauki

Haukivuoden hienoimpia elämyksiä tämä oli itsellekin päästä todistamaan ensimmäisen heittohauen saamista. Aivan ehdottomasti. Rantaan suodettaessa Olga mietti pitkään, pitäisikö hauki päästää takaisin veteen, mutta lopulta hän päätti, että kyllä sitä ensimmäistä haukea on maistettava. Ja hyvä niin.

Olga perkuupuuhissa (foto: Riikka Palonkorpi)
Olga perkuupuuhissa (foto: Riikka Palonkorpi)
Joulupukki opastamassa hauen jatkojalostusta tulevalle hauenkalastajasukupolvelle (foto: Riikka Palonkorpi)
Joulupukki opastamassa hauen jatkojalostusta tulevalle hauenkalastajasukupolvelle (foto: Riikka Palonkorpi)

-Jekurantodistaja

Scroll Up