Haukiuutiset

Suomen Haukiseura ry jakoi käyttäjän Rasmus Rantanen kuvan. ... See MoreSee Less

Pahasti rehevöitynyt Littoistenjärvi sai viikko sitten viimeisenä pelastuskeinona kemiallisen puhdistuskäsittelyn, kun järveen ruiskutettiin 200 tonnia polyalumiinikloridia. Vesi toki kirkastui ja rannoilta on kaavittu tähän mennessä yli 1800 kiloa rehevöitymistä edistävää särkikalaa, mutta tämän kyseenalaisen ja kalliin metodin pitkäaikaisia vaikutuksia on hankala arvioida. Haluaisinkin muistuttaa suurten petokalojen merkityksestä vesistöjemme rehevöitymisen ehkäisyssä. Suuret petokalat pitävät tehokkaasti särkikalakantaa kurissa ja jatkavat parempaa (isokokoisempaa) geeniperimää tutkitusti eteenpäin. Esimerkiksi Littoistenjärven tapauksessa rehevöityminen ei ympäristökeskuksen mukaan johdu ulkoisesta kuormituksesta, kuten maataloudesta, vaan sen lähde on sisäinen. Tällaisilla vesistöillä vastuullisella kalastamisella on todella merkitystä. Alla oleva kuva on poimittu kuukauden takaa Iijokiseudun verkkojulkaisusta, jossa kuvan toimintaa pidettiin lähes sankarillisena. Kuvan suurimmat hauet ovat yli 10-kiloisia, joiden ylösottamista ruokakalaksi tai mihinkään muuhun tarkoitukseenkaan ei voi järkiperustein ymmärtää. Nämä yksilöt päätyivät silmistä naulattuina lankun pätkälle. Vastaavia esimerkkejä vanhan liiton kalastuskulttuurista tulee esille jatkuvasti. Littoistenjärven käsittelyssä poistettiin tehokkaasti särkikalaa, mutta tiedotteessa oli myös maininta siitä, kuinka yksi 12-kiloinen hauki kuoli ulkoisen väkivallan seurauksena. Suomalaisessa kalastuskulttuurissa on vielä paljon parantamisen varaa. Vastuullista kalastusta harjoittamalla voi jokainen meistä olla omalta osaltaan edistämässä myös vesistöjemme tilaa. Toivottavasti jatkossa ennaltaehkäisy onnistuu, eikä viimeiseen keinoon ole tarve tarttua.

Vapauttajien Hall Of Fame päivitetty! 🙂
www.suomenhaukiseura.fi/hall-of-fame/

Julkaisemme jatkossakin ensikertalaisten ilmoitukset Hall Of fame kunniataulukkoon (nimi ja saantipäivämäärä).

Uuden ilmoituksen voit lähettää täältä:
www.suomenhaukiseura.fi/ilmoita-suurhauki/

View on Facebook

Perjantaina on kovaa tarinaa tarjolla... Suomen Haukiseuran puheenjohtajan Niko Satton miesluolassa tarinoidaan agendalla unohdetut ottikoneet ja aika ennen kumia/jerkkiä. Tätä ei kannata missata! Ja btw. Illan aikana lanseeraataan uudet Hauenkalastajien ja Suomen Haukiseuran suunnittelemat Kuusamon haukilusikat!!! ... See MoreSee Less

Perjantai-illan LivE - Aika ennen kumia ja jerkkejä!

April 28, 2017, 9:00pm - April 28, 2017, 9:30pm

View on Facebook

Tässä mallia, miten todellista megahaukeakin voi käsitellä rauhallisesti. Tällainen jätti on vedessä paljon hienompi ja arvokkaampi kuin takkahuoneen seinässä! ... See MoreSee Less