Vieheet 2013

Viehepäivitys 2013

 

Buster ja Storm-hybridit ovat edelleen kärjessä. Lindyn ja Eumerin myötä myös spinnerbait ja heittoperho kiilasivat itsensä ykkösketjuun.

Vuoden 2010 SHS-äänestyksen perusteella paras haukiviehe Suomen vesille oli Buster Jerk. Pari vuotta myöhemmin, vuoden 2012-2013 vaihteessa teimme päivityksen tilanteeseen, eikä sen asema tässäkään äänestyksessä horjunut. Buster sai peräti 56 ääntä, kun TOP 5 -listan seuraavat neljä saivat yhteensä 57. Tälläkään kerralla emme eritelleet uintisyvyyksiä vaan niputimme perus- ja matalamallit yhteen.

Väripaletin kärjessä on yhä C041 eli Paskasärki. Voi siis sanoa, että yksittäisenä vieheenä Suomen kovin haukiviehe on Paskis-Busa, jonka imussa huikeat 26 eri väriä sai ääniä. Paskiksen lisäksi C097 (Puppelipoika), C096 (Natsipumu), C192 (Jeppan) ja C130 (Nemo) vakuuttivat seuralaiset tehoillaan.


Paskis-Buster (vas.) ja punamusta Storm-pehmo ovat haukimiesten ykköspelit


Kumi kakkoseen

Viime äänestyksessä erottelimme Stormin pehmohybridit, Suspin ja Sirpan. Tällä kerralla ne yhdistettiin yhdeksi malliksi, vaikka sirppipyrstöinen Sirpa onkin hahmoltaan vähän suurempi ja nopeammin uppoava. Pehmokaksikko jäi kauas Busterin taakse, mutta saavutti kuitenkin selvän kakkossijan.

Storm-pehmojen väreistä yksi on yhä ylitse muiden. Se on punamusta eli pumu (RHC, Red Hot Chili). Tämä suomalaisten ykköskuosi on kuitenkin pudonnut vuoden 2013 värikartasta uuden hilepumun (Red Frost, RF) tieltä. Ei tarvitse olla suuri ennustaja, jos arvioi, että vanhat RHC:t – siis Suomen toiseksi kovimmat haukivieheet – haalitaan pikapuoliin kalastusvälineliikkeiden ja markettien laareista.


Busterin isoveli pronssille

Busterin parikymmensenttinen isoveli, Big Bandit nousi muutaman pisteen kaulalla kolmanneksi. Viime äänestyksessä sen paikkaa piti Savage Gearin Freestyler, joka nytkin ylsi aivan viiden parhaan tuntumaan, mutta ei ihan enää listalle. Erot kärjen takana ovat kuitenkin melko pieniä, eli Freestylerkin on yhä varsin varteenotettava haukiviehe.

Big Banditia käytetään vähän erilaisissa väreissä kuin perus-Busaa. Big Bandit -värien ykkössijan jakavat C192 (Jeppan) ja C031 (Orange Tiger). Myös Söder Sportfisken Jeppan-henkinen, kuparin ja mustan sävyinen C321F sai muita enemmän ääniä.


Himmeli listalle

Neljännen paikan otti viime kauden komeetaksi noussut spinnerbait eli henkarilippa. Parhaiten kalastavaksi arvioitiin Lindy M/G. Se onkin tehokas ja toimiva, mutta hauen suussa nopeasti tuhoutuva vempele. Tuskin kukaan suostuisi maksamaan lähes kahta kymppiä näin kehnosta laadusta, ellei himmelin kalastavuus olisi niin erinomainen.

Lindyn väreistä parhaana pidetään fluorivihreän, -keltaisen ja -oranssin yhdistelmää, eli Firetiger-tyyppistä väriä. Myös punamusta ja oranssimusta ovat muita suositumpia värejä. Punamustahan pärjäsi hyvin myös Busterin ja pehmojen listalla, joten sen soveltuvuutta suomalaiseen hauenkalastukseen ei tarvitse epäillä. Busterin Puppelipoika puolestaan muistuttaa melko lailla vanhaa Zalt-suosikkiväriä, Essetiä. Sitä väriä kaivattaisiin myös Storm-pehmoihin ja Lindyyn.


Heitä perhoa virvelillä

Otsikon slogan kuuluu merikarvialaiselle Eumerille, jonka Spin Tube -heittoperho nousi niukimmalla mahdollisella erolla seuran ykkösketjuun. Eikä varmaan vähiten edellisen puheenjohtajan, Teemu Kosken, 14,9-kiloisen viimevuotisen pääsiäiskalan siivittämänä. Pisteen päähän Eumerista jäi toinen heittoperho, Westin Monster Fly. Kaikkiaan perhot saivat oleellisesti vähemmän ääniä kuin kärki, joten tilanne voi elää lähitulevaisuudessa paljonkin. Käyttäjiä ja kokemusta on vielä sen verran vähän, ettei selvää suosikkia saatu esiin. Aika varmasti näyttää, kumpaan malliin kalastavan kansan enemmistö päätyy.

Vähäinen kokemus heittoperhoista heijastuu myös värimaailmaan. Moni eri väri sai pisteitä, eikä mikään noussut selvästi muiden yläpuolelle. Ehkäpä jo ensi kauden jälkeen löytyy väreistäkin yksi tai kaksi muita suositumpaa.


Eumer Spin Tubesta ei vielä ole löytynyt selvää suosikkia. Vasemmalla Teemu Kosken ottiväri.

Teksti: Niko Satto
Kuvat: Niko Satto ja Mikael Sarelin