Viime vuosikymmenen parhaat haukivieheet

Viime vuosikymmenen parhaat haukivieheet

 

Ajat muuttuvat ja haukivieheet niiden mukana. Katsaus kymmenen vuoden taakse osoittaa, että hauenkalastajan pakki on alituisessa myllerryksessä.

Suomen Haukiseura listasi seuralaisten haukiviehesuosikit ensimmäistä kertaa vuonna 2002. Vuosina 2003-2005 tehtiin muutama pienempi katsaus ja päivitettiin myös varsinaista viiden parhaan vieheen listaa. Näiden listojen perusteella on helppo todeta, millä uistimilla merellä kalastettiin haukia 2000-luvun alkupuolella.

Aikaa ensimmäisen listan teosta on kuitenkin kulunut pian vuosikymmen. Vaikka se onkin monen hauenkalastajan elämässä lyhyt ajanjakso, aika vuosituhannen vaihteesta tähän päivään on muuttanut haukivieheiden maailmaa paikoitellen hyvinkin paljon. Listalta löytyy vieheitä, jotka yhä edelleen ovat muutamien haukimiesten suurimpia suosikkeja. Megatähdet ovat kuitenkin kulutustavaraa, olipa kyse rokkenrollista tai hauenkalastuksesta.

Perusvaappujen aika

Palataan ajassa kymmenisen vuotta taaksepäin, vuoden 2002 kevääseen, jolloin aloitimme vieheiden listaamiseen. Kirjoitimme aiheesta seuraavasti:

“Suomen Haukiseura keräsi pakillisen vieheitä haukikansan iloksi. Pakillisen keväiselle merelle. Jokainen sai listata vieheet, joita ilman ei suostuisi jäiden lähdön jälkeen vesille kampeutumaan.”

Viiden parhaan joukkoon valikoituivat seuraavat vieheet: Nils Master Invincible 15 cm, Bomber 16A, Zalt 14 sjunkande (uppoava), kalajigi 6″ ja Kaappari 160. Lisäksi valittiin tärppivieheet. Ne jäivät äänestyksessä terävimmän kärjen taakse, keräten kuitenkin jonkin verran ääniä. Tärpit olivat: Rapala Super Shad Rap, Storm Shallo Mac, Turus-ukko 20 cm ja Professor 44 g.

Turpalevylliset perusvaaput jylläsivät siis vuonna 2002 ylivoimaisesti. Vaikka Zalt ei olekaan perinteinen turpalevyvaappu, sitä käytetään pitkälti samalla tavalla kuin tavallisia vaappujakin. Jerkit tekivät noihin aikoihin vasta orastavaa tulemistaan suomalaisiin haukipakkeihin ja modernit pehmovieheet olivat vielä vieras asia. Listalle kipusikin pehmeistä vieheistä vain tavallinen kuusituumainen kalajigi eli kumiankka. Listalle mahtui tuolloin yksi lusikkakin, 0-koon Proffa.

Saman vuoden loppukesäksi tehtiin uusi lista. Silloinkin listalle mahtuivat Invincible 15 cm ja Bomber 16A. Lisäksi mukaan pääsivät Nissen pikkuveli, Invincible 12 sekä Kaapparin serkkupoika Fish Onin valmistama Äijä 120. Proffan sijaan lusikat tulivat mukaan kokonaisuutena ja tärppeihin nostettiin yleisesti lipat ja jigit.

Syksyllä tehtiin vielä kolmas lista. Se ei tuonut suuria muutoksia kevään listaan. Kirjoitimme asiasta näin:

“Valinnat jatkoivat keväästä tuttua linjaa. Tällä kertaa yksikään ei tainnut unohtaa listaltaan Bomberia. Eikä Nisseäkään kuin pari. Äänivyöryn alle jääneen parivaljakon jälkeen olikin tasaisempaa. Ainoastaan Zalt oli aavistuksen muita edellä, loput listalle yltäneet kutakuinkin tasasivat jäljelle jääneet äänet.

Uusi esiintyjä listallamme on Marabou Deceiver -perho, mikä voi vaikuttaa yllätykseltä suurelle yleisölle. Seuran sisällä yllätysmomentti ei ole yhtä vaikuttava, niin innokkaana perhon lennättäjänä on moni jäsen tunnettu.”

Lähes kaikkien pakeista löytyi siis tuolloin kolme perushaukivaappua, Nilsu, Bomber ja Zalt. Jotkut heittivät enemmän lusikkaa, kaikki eivät ollenkaan. Kalajigi ja perhokaan eivät olleet kaikkien juttuja, mutta muutamat innokkaat käyttivät niitä hyvinkin aktiivisesti.


Vasemmalta: Bomber 16A, Nils Master Invincible 15 cm ja Zalt 14 cm sjunkande

Vuoden 2003 uutuudet

Seuraavan vuoden listaus ei tuonut suuria muutoksia listalle. Perusvaaput jylläsivät entistä tehokkaammin, sillä puikkomainen Zam nostettiin syksyn 2002 kokemusten perusteella kevään 2003 “kuumaksi vihjeeksi”. Lisäksi kevätvihjeisiin nostettiin karmean kokoinen ja voimakaspotkuinen Westins Jätte.

Teimme näiden vihjeiden lisäksi myös listauksen kevätvieheistä ja Zam nousi odotetusti viiden parhaan joukkoon, pudottaen kalajigin pois listalta. Kirjoitimme aiheesta näin:

“Kärkisijoilla kisailivat jälleen tutut nimet, Bomber, Nisse, Zalt ja Kaappari. Viiden parhaan listalle mahtui nyt myös Zalt-pajan uutuusviehe Zam. Tärppivieheenä rakkoleväpuskan takaa on kurkkimassa myös Salmo Slider, joka löytyy useammankin seuralaisen pakista odottaen syksyn alkua. Slider onkin ensimmäinen listoja hätyyttelemään yltänyt jerkki. Soppakattilan lusikkahämmentimenä on useimmiten ja käytännössä ainoastaan Jak.”

Jerkit aloivat tehdä tuloaan, helppokäyttöinen Salmo Slider eturintamassa. Lusikkamerkki vaihtui Proffasta Jakiin, mutta muuten mentiin tutulla konseptilla.

Jerkit tulivat

Vuonna 2005 tehtiin sillä erää viimeiset listaukset. Ensin syksyksi ja sitten vielä ihan loppukaudeksi omansa. Kun vuoden 2003 kärjessä ei ollut vielä yhtään jerkkiä, syksyllä 2005 tilanne oli lähes kokonaan päinvastainen. Nyt viiden parhaan joukkoon mahtui enää yksi vanha mestari, Zalt.

Viiden kärki näytti nyt tältä: Buster Jerk, Zalt 14 sjunkande, Ezox, Slider 12 floating ja Pig Jr suspending. Bomber mahtui vielä tärppivieheiden listalle, mutta Nilsu oli pudonnut jo kokonaan pois pelistä. Uutena tulokkaana oli sittemmin megahitiksi noussut Storm Suspending WildEye Swim Bait 7″ eli Suspi suurimmassa koossaan. Salmo-suvun kelluva Fatso pääsi myös tärppilistalle.

Syyslistan perään tehtyä erillistä loppukauden listauksen perusteltiin seuraavasti:

“Tavanomaisemman syysuistinäänestyksen lisäksi SHS listasi tälle syksylle loppukauden houkutukset. Tarkoitus oli tutkia miten syksyllä grogilasikalastuksessa käytetyt vieheet malleiltaan ja väreiltään suhtautuvat syyskauden yleisvieheisiin. Kärkipäässä Zalt ja Buster vaihtavat paikkoja Nissen ja Bomssan tunkiessa leukalapullisina seuraavaksi. Näiden jälkeen listalta löytyvät Salmon Fatso sekä Pig Jr ja muutama tärppiviehe.”


Zaltin pettämä loppukauden hauki
Nilsu nousi siis takaisin listalle, samoin kuin Bomber, jotka pudottivat jerkeistä Ezoxin ja Salmo Sliderin puolestaan kokonaan pois. Tärppilistalla oli vuoden 2003 pelejä, Super Shad Rapia, Zamia ja Westins Jätteä.

Vuoden 2005 perusteella voidaan siis todeta jerkkien olleen orastavasti tulossa, mutta loppukautena uskottiin vielä vanhoihin suorittajiin. Tulos johtui luultavasti siitä, ettei jerkeistä oikein ollut vielä kokemuksia loppukauden viileissä keleissä. Mitä todennäköisimmin useimpien vavoissa kuitenkin killui loppusyksystä jerkkejä.

2000-luvun alkupuolta voi kuitenkin pitää yksiselitteisesti Nilsun, Bomberin ja Zaltin aikakautena. Ne ovat edelleen kalastavia haukivieheitä, mutta mahtavatko ne enää mahtua millekään listalle…

Niko Satto