Ajatus vaapusta

Ajatus vaapusta

 

Vaappu, tuo kuluvan vuosituhannen alussa haukiuistinrasiasta patterin väliin pudonnut viehe. Tunnustan, on niitä minullakin. Viime syksynä jopa kaivoin muutaman uudestaan esiin ja otin mukaan kalaan. Ja ihan oikeasti heitinkin niitä. Yleensä huonolla syönnillä ja illan viimeisessä paikassa, jerkkien, heittoperhojen, suspien, himmeleiden, keksintöjen ja muiden vitkuttimien jälkeen. Ja aina niillä tuli yhtä huonosti kalaa. Ihan turhia vekottimia, painavat ja vievät tilaakin. Hus, takaisin patterin väliin!

Sattuipa tuossa männäviikonloppuna kuitenkin niin, että jouduimme kalastamaan haukia hieman syvemmästä, vajaasta kolmen metrin vedestä alueella, missä pohja oli täynnä koukkuihin tarttuvaa sitkeää levää. Viehe kuitenkin piti selvästi saada hiukan syvemmälle, noin kahteen metriin, ja pysäyttää pitkäksi aikaa. Pohjaan se ei silti saanut osua, koska sieltä koukkuihin ilmestyi heti tukku tuota edellä mainittua inhaa höttöä.

Ratkaisu tähän löytyi -TsädääM- vaappurasiasta. Savage Gearin Butch-jatkovaappu sukeltaa vajaaseen pariin metriin ja kelluu hitaasti, hiukan alkuperäistä suuremmilla koukuilla vieläpä todella hitaasti. Ja kun uintikin on mukavan herkkää ja vaapun saa terävällä uintiliikkeellä keinahtamaan kivasti, on tämä sitkeästi kulkenut mukana jo pari vuotta.

Ja niin kävi, että Butch korjasi potin tilanteessa, joss oma perusarsenaalini oli lähes käyttökelvoton. Mitään suoltojuhlaa tilanteesta ei muodostunut, mutta kivana kirsikkana kakkuun vaappua haukkasi reilu kahdeksankiloinen hauki. Ilman tuota syväkulkuista ja leijuvaa viehettä tämä kala olisi todennäköisesti jäänyt saamatta.

Miksi tämän kerron? Koska käsialaviehehuumaan hurahtaneena olen minäkin tietoisesti vältellyt vaappujen käyttöä. Mutta viime viikonloppuna yksi palikka pienessä hauenkalastajan päässäni löysi (uudestaan) kolosensa: Kun haukia pitää kalastaa hiukan syvemmältä ja hitaasti, käytä syvyytensä säilyttävää herkkäuintista vaappua! Pöljä!

Kun eilen, syli vaappupaketteja täynnä ja silmät loistaen selitin hienoa oivallustani paikalliselle koukkukauppiaalle, oli hänkin samaa mieltä. Pöljä.

-Tmu