Hauki, Esox lucius

Hauki, Esox lucius

Sukulaiset ja levinneisyys

Hauet kuuluvat haukikalojen (Ecociformes) lahkoon ja haukien (Esocidae) heimoon, jossa tavataan viisi lajia: hauki, mustahauki, amerikanhauki, täplähauki ja jättihauki. Viidestä haukilajista Suomessakin tavattava hauki Esox lucius on laajimmalle levinnein. Sitä tavataan Pohjois-Amerikassa, Aasiassa ja Euroopassa. Muiden lajien levinneisyysalueet ovat paikallisempia.

Hauen (Esox lucius) eteläisimmät esiintymispaikat Euroopassa ovat Ranskan, Italian ja Kreikan pohjoisosat sekä Kaukasia. Fennoskandiassa haukea tavataan koko Suomessa ja Ruotsissa, mutta Norjassa sitä on vain maan kaakkoisosassa ja Finnmarkissa. Varsinaisilta arktisilta alueilta laji puuttuu. Suomessa hauki on yleisimpiä kalojamme.


Haukilajit ja niiden esiintymisalueet:

LajiEsiintymisalue
Hauki (Esox lucius)Eurooppa, Pohjois-Amerikka, Aasia
Mustahauki (Esox niger)Pohjois-Amerikka
Amerikanhauki (Esox americanus)Pohjois-Amerikka
Täplähauki (Esox reicherti)Aasia
Jättihauki (Esox masguinongy)Pohjois-Amerikka

Ulkonäkö ja rakenne

Kaikilla haukilajeilla on varsin samanlainen petokalalle tyypillinen ulkonäkö. Ruumis on pitkä, hoikka ja sivuilta hieman litistynyt, kuono on pitkä, litteä ja lähes krokotiilimainen. Hauen suu on pitkänomainen ja täynnä suuria ja teräviä hampaita, joita on paitsi leuoissa, myös kitalaessa ja kielessä. Hauen hampaat uusiutuvat jatkuvasti, eikä niiden vaihtuminen noudata mitään tiettyä rytmiä. Haukien tunnusomaisin tuntomerkki on kuitenkin evien sijainti. Selkä- ja peräevä ovat hyvin lähellä pyrstöä.

hakki.jpg

Suurin haukilajeista on jättihauki (Esox masguinongy), joka kasvaa helposti 1,5 metrin pituiseksi ja 30 kilon painoiseksi. Pienimmät lajit, musta-, täplä- ja amerikanhauki, ovat usein alle puolen metrin pituisia ja alle puolen kilon painoisia. Suomessa tavattavan hauen koko vaihtelee suuresti. Suomessa hauen pituus on yleisimmillään 40-70 senttiä ja paino on 1-3 kiloa, mutta hauki voi kasvaa lähes 20 kilon painoiseksi. Etelä-Ruotsissa tavataan jo yli 20 kilon haukia, etelämpää vieläkin suurempia. Suurimman Esox luciuksen tiedetään painaneen noin 30 kiloa.

Jussi Aho