Jättihauki vai hirviö?

Jättihauki vai hirviö?

 

Muutamat tiedotusvälineet kertoivat 3.9.2012 tuulastamalla saadusta 13-kiloisesta hauesta. Otsikointi on saanut tavallisen kansalaisen, ihmettelemään paitsi kyseistä kalastusmuotoa, vieläkin enemmän uutisointitapaa. Parista eri lähteestä luetut uutiset ovat myös poikenneet toisistaan melkoisesti. Kun yksi uutisoi asiasta ilman sensaationkatkua, otsikoi toinen asian “hirviöhauen tappamiseksi”. Otsikossa ei viitattu tuulastukseen, saati kalastukseen.

Jos hauki kasvaa suureksi, miksi se on heti hirviö, ja miksi sen tappamista pitää korostaa? Sekä kerrottu tuulastustapahtuma että hauen hengiltä ottaminen kuulostivatkin enemmän ajojahdilta ja teurastukselta kuin kalastukselta.

Suomen Haukiseura on osaltaan pyrkinyt parantamaan hauen mainetta saalis- ja ruokakalana, ja poistamaan samalla haukea koskevia virheellisiä käsityksiä. Myös Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on tarttunut äskettäin vastuullisen kalastuksen teemaan. Iltapäivälehtien sensaatiohakuinen otsikointi polkee kuitenkin pitkäjänteisen valistustyön kerralla lokaan. Lehdistön asema tavallisten kalastajien ja vesilläliikkujien keskuudessa on merkittävä. Niinpä niiltäkin odottaisi asiallista uutisointia.

Ajatellaanpa lapsia, jotka ovat vaikutuksille alttiimpia. Tällainen otsikko saattaa säikäyttää lapset pahanpäiväisesti ja rajoittaa esimerkiksi uimaan menoa. Vastaavana ääriesimerkkinä on 10-vuotias sukulaistyttöni, joka ei enää uskalla ylittää suojatietä, jos autoilija antaa tietä, koska uutisissa kerrottiin lasten päälle tahallaan ajaneesta autoilijasta.

Haukien tappamista korostava otsikointi ei myöskään edesauta lasten ohjaamista vastuulliseen kalastukseen Miten he suhtautuvatkaan myöhemmällä iällä kalastukseen ja eritoten haukeen, joka on vesiemme “hirviö”, ja jonka suurimmat yksilöt pitää ehdottomasti tappaa? Pari viikkoa sitten katsoin televisiosta ulkoilmaohjelmaa, jossa kalastettiin haukea Lapissa. Tunnetusti hauki on melko vihattu kala pohjoisemmilla leveyspiireillä, ja syytä kysyttäessä Lapin kalamies vastasi, että “isät ovat sen pojilleen opettaneet…”. Vääränlaisella sanavalinnalla myös iltapäivälehti lietsoo tahtomattaan haukivihaa.

Ja miksi synkkien tarinoiden pääosissa on aina hauki? Onko kukaan koskaan lukenut uutista, jossa jättilohi teurastettiin hengiltä? Tuskin, sillä lohta ja sen pyyntiä arvostetaan, kun taas hauki on edelleenkin monien mielestä “lainsuojaton”, joka tulee poistaa, tappaa tai muuten vain kadottaa vesistä syömästä taimenia tai muita arvokkaampia kaloja. Pääosinhan hauki kuitenkin syö särkeä ja muuta roskakalaksi luokiteltavaa massaa, jota muut kalalajit eivät pysty yhtä tehokkaasti vesistämme poistamaan. Hauki siis pitää vesistöjämme paremmassa kunnossa, ja isommat hauet jopa säätelevät omia kantojaan luontaisesti.

Ja onhan suurhauki hieno kala saaliinakin. Ei tosin ajojahdin päätteeksi teurastettuna.

-Petu