Keväthauki keinulaudalla

Keväthauki keinulaudalla

 

Havainnollistin työpaikalla erästä asiaa keinulaudan kuvalla. Kun toisen pään painaa alas, toinen pää nousee ylös. Ja päinvastoin. Ja kun ajatukset vähän väliä muutenkin alkavat karkailla tulevaan avovesikauteen, alkoi haukikin keinua laudalla…

Muistelin edellissyksyn reissua Itämeren eteläosiin, Saksan Rügeniin. Paikkahan on yksi Euroopan kuuluisimpia suurhaukipaikkoja. Ja miten haukea Rügenissä kalastetaan; ankkuroidutaan keskelle ei mitään ja mätetään jättimäisiä kumiankkoja tunti toisensa perään. Touhu on kuin äärimmäistä edestakaista vatkausta keinulaudalla. Välillä ollaan pitkään syvässä kyykyssä eli kalastetaan tuntitolkulla tyhjää, mutta toisaalta kun suurhauki iskee, liidetään tukka hulmuten taivaaseen.

Tietenkin omaa kokemustani himmentää se, ettei suurhaukia osunut siimanjatkeeksi parin päivän pikavisiitillä. Homma oli vähän kuin pikkulapsen keinuttelua laudalla. Paljon työlästä kyykkäämistä vailla todellista vauhdin hurmaa.

Toinen ääripää on lähijokemme. Viime kesä kuivatti sitä niin, että joukko haukia jäi mottiin yksittäiseen syvään monttuun. Auton sai sadan metrin päähän, josta saattoi kävellä montulle, heittää jigillä tunnin verran ja saada kymmenkunta tärppiä. Kalat eivät olleet isoja, mutta toisaalta välineetkin olivat kevyet ja kalastus huomattavan vaivatonta. Se oli kuin sellaista kevyttä nytkyttämistä keinulaudalla. Ei tärähtänyt takapuoli kipeästi tantereeseen, mutta eipä toisaalta viiletetty vauhdilla pilviinkään.

Jos Rügenin keinulauta olisi ollut tasapainossa, eli syvää kyykkyä vastaan olisi ollut tarjolla vauhdikkaita nousuja, ehkä sinne olisi enemmän intoa lähteä uudelleen. Nyt kevyt keinahtelu lähijoella tuntuu melkeinpä mielekkäämmältä vaihtoehdolta.

Tämän tarinan pointtina ei ole pohdiskella sitä, onko kumiankan mätkiminen Rügenissä parempaa tai huonompaa, oikeampaa tai väärempää kuin pikkujigin liottaminen lähiojassa. Oleellista on ajatella itsensä keinulaudalle, ja miettiä, milloin keinuminen tuntuu itsensä parhaalta.

En tiedä johtuuko lähestyvästä neljänkympin iästä vai työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseen liittyvistä haasteista, mutta sellainen hidas kiikkuminenkin alkaa tuntua ihan kivalta. Ainakin jos on mukavaa seuraa ja hyvät eväät…

Jos Rügen kaikesta huolimatta alkoi kiinnostaa, lue lisää artikkelista. Suomalainen Fishing Lords puolestaan järjestää reissuja  kohteeseen.