Lucky loosers

Lucky loosers

 

Tulevana perjantaina (1.11.2013) järjestetään seitsemännet Jartsan Jahdit. Kyseessä on kolmen kalastusalan ammattilaisen (noh, itse olen puoliammattilainen) kalastusreissu, jossa illalla aivomyrskytään uusia innovaatioita haukivesille ja seuraavana päivänä jahdataan isoa haukea leikkimielisesti kisaten. Tänä vuonna suoraan Jahtien perään vedetään vielä kaveriporukan syksyinen haukiviikonloppu.

Leikkimielinen nokittelu Jartsan Jahtien tulevista viehevalinnoista alkaa jo muutamaa kuukautta ennen varsinaista häppeninkiä. Tavallisesti nuo ammattilaiset pyrkivät – ainakin leikillään – pimittämään meikäläiseltä mahdollisia uutuusprotoja tai muita muka parhaita vieheitä. Olivatpa ne erikoisuutuudet jaettu miten tahansa, joka tapauksessa omaan arsenaaliin pyritään kasaamaan tunnetusti parhaat suurhaukivieheet ja muutama helmeilevä musta hevonen päälle.

Tänä vuonna päätin toisin ja aion apinoida mäkikotkia. Keski-Euroopan mäkiviikolla on nimittäin monesti kilpailtu siten, että ensimmäisellä kierroksella kilpailijat hyppäävät pareittain ja parin voittaja pääsee toiselle kierrokselle. Hävinneistä viisi parhaat pisteet saanutta “lucky looseria” (onnekas häviäjä) pääsee parivoittajien lisäksi jatkoon.

Keräsin tuleviin Jartsan Jahteihin ja sitä seuraavaan haukiviikonloppuun ämpärillisen Rapalan- ja Stormin malliston lucky loosereita sekä muutaman kumivirityksen. Ne ovat vieheitä, joilla ei ole kalapäiväkirjan mukaan tullut vielä yhtään heittohaukea, ja jotka ansaitsevat nyt jatkokierrospaikkansa. Pääosan vieheistä keräsin rasioista, joita olen viimeisillä reissuilla kantanut mukana. Lisäksi napsin mukaan periaatteessa ottavia pelejä, jotka ovat pikkuhiljaa uuvahtaneet vilttiketjuun. Ämpäriin sopi 25 kappaletta pyytimiä.

Alla vieheet ryhmiteltynä ja kuvailtuna. Ryhmittely toimii pohjana myös SHS-sivuston tämänkertaiselle kysymykselle.

Vieheryhmät

– Ryhmä 1 / Storm Kickin’ -pehmot: Live Kickin’ Shad (3 kpl) ja Kickin’ Minnow (3 kpl) ovat peruskauraa, joilla tulee taatusti kalaa. Jostain syystä vaan nämä värit tai Kickin’ Minnowin kohdalla kyseisen värin ja koon yhdistelmä eivät ole saaneet tarpeeksi peliaikaa. Itse asiassa Live Kickin’ Shadin 2014 uutuusväri (hups, tämä on muuten vielä markkinoille tulematon uutuus) GLF antoi tärpin ensimmäisellä heitolla muttei vielä kalaa.

– Ryhmä 2 / Storm-jerkit: Storm FlatStick Glider (3 kpl) on viime vuoden suosikkijerkkini, sillä se on valtavirrasta poiketen runkomuodoltaan pitkulainen, ns. “minnow”. FlatStick Gliderin muut värit ovat toimineet mukavasti, mutta ämpäriin päätyneisiin ei ole riittänyt tarpeeksi uskoa. Sinihopeinen (Cisco) on haukinollasta huolimatta myös ennätysuistin, sillä se antoi tammikuun tropiikkireissulla elämäni suurimman sinievätrevallin.

– Ryhmä 3 / Rapala X-Rap -perhe: Rapala X-Rap SubWalkin (3 kpl) OG-värillä on plakkarissaan 11,4-kiloinen hauki sekä jättipiikkimakrilli- (GT) että valkotäplänapsijaennätykseni. Silti PuMu, Ambulanssi tai Savukala eivät ole saaneet vielä päätä auki. Ei liene kuitenkaan suuri yllätys, jos näillä saa kalan. Lisäksi ämpärissä on 14 cm Rapala X-Rap (1 kpl) savukalana. Se on kaverini Miihkalin suosikkiviehe, ja olen todistanut vierestä, että se käy kuin sveitsiläinen kello. Ehkä olisi aika saada jo itsekin kalaa sillä. Viime kesänä uisteluhaukia antanut ambulanssivärinen X-Rap Jointed Shad (1 kpl) puolestaan on ämpärin vieheistä ainoa, jolla on haukitili ylipäänsä auki, vaikka heittokalat vielä puuttuvat. Toisaalta XJS on samalla ainoa malli, jolla en ole minkään värisenä vielä heittokalassa onnistunut.

Kuva: Tuomas Peltonen

– Ryhmä 4 / Suspit ja Sirpat: Suspeja ja Sirpojakin (3 kpl) mahtuu yllättäen mukaan. Vaikka kuusituumainen PuMu-Sirpa on antanut kymmeniä kaloja, isojakin, jostain syystä kasituumaisella on tili vielä avaamatta. Ja koska heitän näistä kahdesta käytännössä vain Sirpaa, on PuMu-Suspikin yhä nollilla. Myös helmiäisvalkoinen kuusituumainen Sirpa on vielä nollilla, vaikka samanvärinen kasituumainen on joskus ollut tykki. Kaverini Tuomas totesi nämä vieheet nähdessään, että “Äijällä on FC Barcelona vilttikejtussa!”. Tämän harjoitteen tarkoitus ei siis ole arvailla sitä, saako näillä kalaa. Haluan ennen muuta selvittää itselleni, ansaitseeko joku näistä paikan ykkösvitjassa, kun sille antaa tarpeeksi vesiaikaa.

– Ryhmä 5 / Lunker-Himmelit: Ämpäriin päätyneet henkarilipat (3 kpl) ovat itse kokoamiani. Tuomas kehitti alun perin Storm Curl Tail Spin Shad -lippahimmelistä oman version vaihtamalla jigiksi 5,25-tuumaisen Lunker Cityn haarukkapyrstöisen Fin-S Fish -vertikaalikumin. Jatkokehitin tuotetta ja vaihdoin jigiksi supermeriitit keväällä hankkineen Arkansas Shiner -värin seitsemäntuumaisena. Tämä “Lunker-Himmeli” on ollut syksyn komeetta ja niinpä siitä piti hankkia muitakin värejä. Storm-häkkejä oli tosin vain yksi, joten näissä myöhempien aikojen virityksissä on Savage Gearin 6-koon pyöreälehtinen (colorado) lippa. Aina kun lippahimmeliä tekee mieli heittää, tulee kuitenkin heitettyä sitä samaa Arkansas Shineria. Niinpä nämä kolme muuta ovat nyt lucky loosers -ämpärissä odottamassa vuoroaan.

– Ryhmä 6 / Muut: Edellisten lisäksi ämpärissä on jokunen hajamalli (5 kpl). Rapala Glidin’ Rap on antanut Jartsan Jahdeissakin yhden ison hauen, mutta ämpäriin päätynyt harmaa-hopeinen SFL-väri on vielä nollilla. Sitä ei uskoisi, kun katsoo vieheen kylkeen tärpeistä tulleita hampaanjälkiä. Viime syksynä monta mukavaa kalaa antanut Stormin Doom Bell -sarjan T-Witch oli parhaimmillaan Ambulance-värissä. Metsästys & Kalastus -lehden kymppikerhoviehe, keltaiselkäinen ja mustavatsainen englanninlakuväri ei sen sijaan ole vielä edes käynyt vedessä, mutta pian sekin pääsee kroolaamaan. Erikoisimpana vetona mukana on peräti 12 tuumaa pitkä Lunker Cityn Slug-Go, joka on kahdella yksihaaralla varustettu kumipötkylä. Kaverini Tane toi hilehopeisia (Chrome) ja kokopinkkejä tuliaisiksi jenkeistä. Pari viikkoa sitten Chrome juksasi komeasti 6,3-kiloisen avaushauen, mutta pinkki on vähän turhan äitelä. Vai onko? Ihan viime metreillä mukaan tuli vielä kaksi Stormin R.I.P Shad -kalajigiä. Olen rigannut niitä muutamalla eri tavalla, mutten ole ollut oikein tyytyväinen uittoon. Kuvan ottamisen jälkeen tein vielä yhden kokeilun kokovalkoiseen ja oranssi-kelta-valkoiseen.

Aion rohkeasti jättää muut vieheet kotiin ja vetää kolme haukipäivää pelkästään tämän 25 nollakerholaisen turvin. Nähtäväksi jää, löytyykö lucky loosereista uusia ykkösketjulaisia.

Jos huvittaa arvailla tulosta, käy vastaamassa SHS-kysymkseen, mistä ryhmästä löytyy viikonlopun ykköspyssy. Tulos julkaistaan jatkoblogissa viikolla 45.

-Nipa