Backtrollauskymppi Hollannin malliin

Backtrollauskymppi Hollannin malliin

Soitto ja kysymys: ”Hollantiin kuun alussa, vertsuttamaan yms., lähetkö”? 2-3 sekunnin mietinnän ja “kesken opassesongin, ei mitään järkee lähtee” -ajatuksen kaikottua “Kyllä mä lähen” -vastaus vähän niin kuin karkasi huulilta…

Kalastusmatkailu paikan päällä Hollannissa, tarkemmin Willemstadissa, on loppuun asti hiottua ja itsekin kalastusmatkailualan ammattilaisena jouduin monesti matkan aikana toteamaan, kuinka kaukana me Suomessa vielä polskutellaan heidän metodeistaan…

Kalastus oli todella keskitettyä ja oppaan sanojen mukaisesti heidän asiakkaansa koostuvat ainoastaan aktiivikalastajista. Huomion arvoinen poikkeus oli myös se, että turistit ja yritysryhmät eivät kuuluneet asiakaskuntaan lainkaan.

Kohdekalat ovat poikkeuksetta isoja lajinsa edustajia, joten paljon kalastavan intokin on puristettu huippuunsa ja aistit ovat automaattisesti terävinä. Alueelta on mahdollisuus saada todellisia trofeekaloja, kuten kahden kilon ahven, + 80 cm kuha tai 130 cm hauki.

Meille kelpasi yllättäen kaikki.

Syvään veteen

Kalantulon ollessa hieman heikkoa ja vaikeaa, minua alkoi kovasti kiinnostaa syvän veden läheiset alueet, joissa oli “jopa” 15 metrin vettä lähettyvillä. Etenkin kun tasaisemmat 7-9 m plaanit eivät olleet virtojen puutteen takia vetäneet kalaa puoleensa. Siis aktiivista kalaa.

Jyrkähköt 4-12 metrin drop offit eli äkkijyrkät kohdat joissa syvyys muuttuu huomattavasti sekä itselle tuttu backtrollaustyyli kiinnostivat kovasti. Backtrollauksessa vene kulkee perä edellä poltto- tai sähkömoottorin avulla aaltoja ja tuulta päin. Tämä takaa todellakin parhaan tatsin veneen kulkuun ja tarkimman uiton jigillle.

Ehkä joskus Suomeenkin rantautuva syvemmästä vedestä tapahtuva hauen vertikaalikalastaminen on oikeasti hiton jännää puuhaa. Backtrollaten saa veneen kulkemaan juuri drop offin tai penkan reunaa, jolloin kalastus keskittyy juuri oletettuihin hot spotteihin ja vakaan ja tarkan ohjaamisen takia kalastus myös pysyy siellä.

Hollannin malli

Opas valitsi yhden rivin tuulenpuolen lukuisista paikoistaan ja ralli alkoi. Drop off toisensa jälkeen ja jatkuva tuima tuijotus luotaimeen kertoi kalaa olevan paikalla. Isoa kalaa. Sellaisia kaaria ei kovin usein kotivesillä koe. Täällä niitä oli paljon, mutta vain murto-osa oli aktiivisia. Kuhan vertikaalikalastukseen ero omaan tyyliin oli huomattava, koska täällä ei jigiä hirveästi tuijoteltu luotaimen näytöltä, vaan pelkästään kalaa.

Kuhakontaktin jälkeen tehtiin useampi hiljaisempi trollausveto ja syy selvisi melko pian. Yhdeksästä metristä noin neljään metriin kohonnut reuna (joka jatkui vielä 2,5 m asti) piti sisällään aktiivisen kalan. Dragonin Jig & Jerk niiasi hyvin lupaavasti ja joku 12 cm jenkkijigi lapiopyrstöllä sai kyytiä. Tunnistin kalan haueksi jo alussa, vaikka Pyry ja opas koittivat muuttaa sitä kuhaksi monta kertaa väsytyksen aikana…

Pidän tyylistä, jossa iso hauki vedetään mahdollisimman suoraan kyytiin, jotta sen loppuelämä olisi pidempi ja selviytyminen varmempaa. Opas kuitenkin sanoi “no worries, se on vahva kala ja selviää varmasti”. Hän antoi siis luvan nauttia kalan väännöstä hieman pidempään.

Kuhan vertikaalijigaamiseen tarkoitettujen kamojen takia kala oli haavissa vasta ”tuskaisen” 3-4 minuutin väännön jälkeen. Hetki huudettiin ja halailtiin kuin Bundesliigan matsissa. Kalan mitoiksi todettiin 110 cm ja 10,40 kg. Otettiin pönöt ja video ja laskettiin hyvin virkeä kala takaisin.

Backtrollauskymppi2    Backtrollauskymppi1

Ihmettelimme oppaan rentoa käytöstä, etenkin luontevuutta ison hauen rantauttamisessa ja käsittelyssä. Kotvan asiasta keskusteltuamme selvisi, että hän saa vuosittain n. kolmekymmentä kymppikalaa veneeseensä…

“Täh?”

Tyyli, jolla niitä useimmiten tulee, ovat juuri vertsuttaminen ja backtrollaus. Siinäpä meille mietittävää.

Seuraavana päivänä jatkettiin kalastusta  monilajikalastuksella eli kuhalla ja ahvenella. ”Joitain” 800-1700 g ahvenia ja karvan alle 70 cm kuhia saatiin, ja itselleni anti oli täydellinen. Tätä pitää soveltaa suomen vesiin!

Ville-Matti Blomqvist