Apua – mitä päälle itsenäisyyspäivän vastaanotolle

Mereltä suurhaukia saadaan yleensä loppukaudesta ja keväällä matalasta läheltä suvunjatkamispaikkoja, jolloin suurhauet ovat heittokalastajan sektorissa. Kun lähdet loppukaudesta, talvella tai alkukaudesta kalaan, niin pukeutuminen lämpimästi on must-juttu, jotta kalastuspäivästä saa kaiken irti ja vireystila säilyy. Tämä blogi käsittelee pukeutumista lämpimästi kalastettaessa veneestä. Pukeutumiskoodia voi soveltaa rannalta kalastamiseen tai pilkkireissuille. Pelastumispukuja ja kelluntarengaskalastukseen liittyvää vaatetusta ei tässä blogissa käsitellä.

itsenaisyyspaivan-vastaanotto-2014

Pukeutuminen alkaa alusvaatekerraston valinnasta. Perinteiset pitkät kalsarit on usein valmistettu puuvillasta, mikä on ikävä kyllä täysin väärä ratkaisu. Alusvaatekerroksen pitää siirtää kosteus seuraaviin vaatekerroksiin. Tekninen urheilukerrasto siirtää hyvin kosteutta eteenpäin. Lämpimämpi vaihtoehto on eettisesti tuotettu merinovillakerrasto.

Välikerraston tulee myös siirtää kosteutta eteenpäin. Hyviä valintoja ovat one-piece tai kaksiosainen fleece-asu tai toinen alusvaatekerros + lämpimät esim. villapohjaiset vaellussukat tai vastaavat.

Päällysvaatteet ennen kelluntapukua: korkeakauluksinen villapaita tai fleece-takki sekä päällimmäiseksi soft shell -takki tai kuoritakki ja -housut. Jos korkeakauluksista asua ei ole, niin hauki-buffi kaulaan.

Jos olet kerrospukeutumisen mestari, niin päällimmäisenä asuna voit käyttää esimerkiksi kuoriasua tai purjehdusvaatteita. Itse suosin edullista, vedenpitävää ja lämmintä kelluntapukua, jossa voi vähän haukia halia ilman, että pilaa monen tonnin esiintymisasun. Puku voi olla joko haalari tai kaksiosainen asu. Kaksiosainen asu mahdollistaa mielestäni paremmin liikkumisen, ja takin saa nopeasti pois päältä, jos sattuu lämmin hetki reissussa. Paukkuliivit mahdollistavat hyvin vieheiden paiskomisen ja varmistavat turvallisuuden vesillä!

Kädet jäätyvät nopeasti kylmässä kelissä, kun kädet kastuvat, tuulee koko ajan ja lämpötila on lähellä nollaa (pakkasen puolella). Edullinen tapa pitää kädet lämpöisinä ovat kertakäyttöhanskat. Viime reissulla laitoin kahdet kertakäyttöhanskat päällekkäin ja päälle vielä 3 mm neopreenihanskat. Heittäminen ja kalojen käsittely onnistuu vielä hyvin 3 mm neopreenihanskoilla, mutta näprääminen ei, joten uistimien vaihdon ajaksi täytyy hanskat ottaa pois. Pilkillä käytän usein kertakäyttöhanskojen lisäksi vain villakynsikkäitä.

Päähineenä karvalakki tai tuulta pitävä pipo riittää hyvin. Mutta kun siirtymissä laittaa kommandopipon päähän ja hupun korville, pysyy varmasti lämpimänä.  Viima ei tunnu missään, jos laittaa vielä ajolasit (laskettelulasit) päähän ja ajohanskat (esim. suojakäsine: rouherukkanen teddyvuorella) käteen.

ajolasi

Jalkaan ainakin itse laitan aina loppukaudella talvisaappaat ja perinteiset villasukat. Loska ja nolla-aseteinen vesi menee ikävä kyllä läpi vaikka millaisista Gore-Tex-kengistä. Talvisaappaissa pitää olla erillinen huopikas, mielellään sellainen lämpöfolioituversio.

Lopuksi pari vinkkiä: Muista ottaa parit ylimääräiset kertakäyttöhanskat ja neopreenihanskat matkaan, jotta koko reissu menee lämpimin käsin. Jos pelkäät, että kädet kuitenkin jäätyvät, niin osta varmuuden vuoksi pari kädenlämmitintä matkaan, niin homma rokkaa taas. Kertakäyttöhanskat eivät kestä hauen hammasta, joten suosittelen käyttämään viilto- tai vapautushanskaa pönökuvissa, uistimen irrotuksessa ja vapautuksessa. Lämmin juoma ja ruoka piristävät päivää kummasti. Hyvä juoma- ja ruokatermos takaavat lämpimät eväät.

itsenaisyyspaivan-vastaanotto-2014_2

-Kentsu