Hauen fileointi

Hauen fileointi

 

Hauki on vähärasvainen kala; rasvapitoisuus 1,1%. Hauen energiasisältö 390 kj on alle puolet rasvaisiin kaloihin kuuluvan lohen energiasisällöstå. Valkuaisaineita hauessa on 19,5 g /100 g ja vastaavasti kalsiumia 22 mg, B- vitamiineja (tiamiinia ja riboflaviinia) yhteensä 0,14 mg sekä niasiinia 4,0 mg. Kun hauki on vähärasvainen, sitä voidaan säilyttää pakastettuna jopa 6 kuukautta. Vertailun vuoksi mainittakoon, että haukea rasvaisemman lahnan vastaava säilymisaika on vain puolet eli 3 kuukautta.

Hauki on melko ruotoinen kala. Mutta hauki voidaan fileoida ruodottomaksi, tai se voidaan paloitella siten, että ruotojen turha pätkiminen vältetään. Kokonaisten ruotojen poistaminen kypsästä kalasta on helpompaa ja vähemmän aikaa vievää kuin lukuisten ruodonpätkien.

Lähde: http://www.ahven.net/opetusmateriaali/talouskalalajit/kalat/tulosteet/hauki.html

Katso Haukikoira Vornasen video hauen fileoinnista tästä.

Haukikoiran_fileointivideo

Varo sapen puhkeamisesta. Mahan aukaisu käy kätevimmin saksilla, joilla voi samalla leikata pois vatsaevät (tai voit aloittaa leikkaamalla vatsaevät pois, ja sitten avata mahan).

1. Fileointi aloitetaan tekemällä viilto rintaevän ja sen tukiluun viereen selkärankaan saakka.

2. Kylkiruodot poistetaan (ja vatsaevät, jos niitä ei ole aiemmin poistettu), jonka jälkeen käytettävissä on haukifile. Fileessä on jäljellä vielä Y-ruoto sekä loppupään ruodot. Hauki voidaan paloitella 4 osaan: 1) ruodoton vatsaosa, 2) selkäkappale (Y-ruoto), ja 3) pyrstökappale: etuosassa on pienempiä ruotoja ja takaosa on ruodoton.

3. “Kaavitaan” Y-ruotoa pitkin file pois.

4. Poistetaan anopin pala (leikataan alapuolelta ruotojen mukaisesti)

5. Poistetaan loppupään ruodot

6. Fileen nylkeminen aloitetaan pyrstöstä. Veistä pidetään hieman nahkaan päin kallistettuna ja leikataan file irti.

 

Haukifileeksi